In juni 2022 plaatsten de RaboBonden een enquête online, om na de cao-onderhandelingen meer te weten te komen over hoe medewerkers naar hun werkomstandigheden kijken. Dit deden de bonden (CNV Vakmensen, FNV Finance en De Unie) omdat tijdens de online cao-bijeenkomsten best wat kritische geluiden te horen waren en ze daar meer over wilden weten.
Kanttekening over representativiteit
De enquête van de RaboBonden is door een kleine 250 medewerkers ingevuld, en de bestuurders vragen zich dan ook of dit een representatief beeld geeft voor de hele organisatie. Om die reden zullen we voorzichtig zijn met de interpretatie van de cijfers en ze zeker niet een op een overnemen. Maakt dat deze enquête minder waardevol? In tegendeel de cijfers en de openhartige reacties die werden gegeven in de open antwoorden geven een fantastische en waardevol inzicht in de werkomstandigheden van de collega’s die de moeite namen ze in te vullen.
Waardering
Om een globaal beeld te schetsen, gaan we kort in op de resultaten uit de enquête. Die zijn over het algemeen positief: de waardering door collega’s (ruim 80 procent geeft een 4 of een 5) en leidinggevenden (70 procent een 4 of een 5) scoort goed, maar de waardering door de organisatie blijft daarop achter (slechts 22 procent geeft een 4 of 5).
Flexibiliteit
De invullers van de enquête vinden dat het prima gesteld is met de flexibiliteit bij het indelen van hun werkdag, pauzes en vakantiedagen. Ook de klik met collega’s wordt positief beoordeeld, evenals de werkplek op kantoor (56 procent geeft een 4 of een 5) en thuis (75 procent) en de voorzieningen voor thuiswerken worden door 61 procent van de invullers gewaardeerd met een 4 of 5. Hierbij valt op dat de thuiswerkplek positiever scoort.
Kritische noten over waardering in open antwoorden
De collega’s die de moeite namen om ‘in de pen te klimmen’, zagen dit waarschijnlijk als een uitnodiging om de mindere zaken te benadrukken. In hun open antwoorden zitten flink wat kritische noten. Bij het onderwerp ‘waardering’ is dezelfde kritiek op het cao-resultaat te horen als die tijdens de onlinebijeenkomsten werd geuit, kort samengevat: ‘De salarisgroei is teleurstellend, zeker als we kijken naar de inflatie.’ Ook hoge werkdruk, veel collega’s die vertrekken, ‘snoeihard werken en niemand ziet het’ maken dat het gevoel van waardering achterblijft voor verschillende collega’s.
Wisselend beeld over flexibiliteit
In de open antwoorden waarin De RaboBonden vroegen hoe het gesteld is met flexibiliteit en wat daarin kan worden verbeterd, zitten veel verschillen. Een aantal collega’ stelt expliciet dat binnen hun team alles heel flexibel is, anderen stellen dat dat bij hen echt niet het geval is: ‘Dat een computer bepaalt wanneer ik pauze nodig heb, is echt belachelijk!’
Directe collega’s maken het leuk
Uit de antwoorden over hoe het teamwerk wordt ervaren, blijkt dat menigeen veel heeft aan het goede contact met zijn of haar directe collega’s. ‘Fantastisch team’, ‘supergezellig’. Maar ook de verzuchting: ‘Nieuwe collega’s hebben niet echt hard voor de zaak’ komt in verschillende bewoordingen terug in de reacties.
Veel suggesties voor betere werkplek
Ontzettend waardevol zijn ook de uitgebreide reacties op de vraag over het verbeteren van de werkplekken. Sinds langer en vaker thuiswerken na corona steeds meer de norm is geworden, zou de vergoeding voor thuiswerken ook beter kunnen, stellen velen. Een tweede scherm thuis, wordt vaak als wens genoemd. Ook valt er flink wat te verbeteren aan de kantoorlocaties, blijkt uit verschillende reacties. Met de concrete tips en wensen kunnen de bestuurders van de RaboBonden in gesprek met HR Rabobank.